Met deze tips kan je eenvoudig zelf een roomdivider maken. Het is een low budget scheidingswand met een stoere en industriële look. Met een roomdivider kan je een ruimte knusser maken en aparte hoekjes creëren. Daarbij is dit een flexibele oplossing, want je deelt de ruimte niet permanent op. Door voor een open roomdivider te kiezen, behoud je het ruimtelijke gevoel. Hiermee creëer je bijvoorbeeld toch een afgescheiden zit- of eethoek. Het gebruik van een roomdivider is ook ideaal als je in je woonkamer een werkplek wilt maken.

Unieke touch

Met een roomdivider geef je een unieke touch aan je interieur. Deze roomdivider past perfect bij het karakter en de stijl van onze inrichting. Het geeft extra spice doordat we gekozen hebben voor robuuste balken in combinatie met de zwarte kleur. Hierdoor heeft het een industrieel chique uitstraling. En dat alles voor nog geen EUR 150, dat maakt het nog eens extra leuk!

Met deze tips kan je deze roomdivider eenvoudig zelf maken. Mijn inbox is compleet ontploft toen ik deze DIY op mijn instagramaccount @myhomeofzodiac liet zien. Super leuk dat zoveel volgers hiermee aan de slag willen. Volg eenvoudigweg de beschrijving van deze DIY.

DIY: hoe maak je een roomdivider

Wat heb je nodig?

Materialen
  • Vuren geschaafde – CLS 38 x 89mm 270 cm (12 stuks)
  • Houtlijm
  • Schroeven
  • Houtvuller
  • Zwarte verf: Ankolux Aqua PU Semi-Matt – RAL 9005
  • Lakroller & kwast
  • Afplaktape
  • Schuurpapier
 Gereedschap
  • Rolmaat
  • Afkort- en verstekzaag
  • Accuschroefmachine
  • Potlood
  • Waterpas

Je kunt ervoor kiezen om de balken in de bouwmarkt op maat te laten zagen.

Roomdivider DIY
schematische tekening roomdivider

Afmetingen

De roomdivider die wij hebben gemaakt, is 1100 mm (110 cm) breed en kamerhoog. Afhankelijk van jouw ruimte, kan je natuurlijk kiezen voor andere afmetingen.

Stelling van Pythagoras

Op de middelbare school had ik een enorme hekel aan wiskunde. Ik zag er absoluut het nut niet van in en vond het veel te abstract. Dus zodra ik mijn kans zag, heb ik dit vak laten vallen. Ik heb wel nog even de stelling van Pythagoras meegepakt, en daar ben ik nu heel erg blij om! Ik leg je graag uit waarom. Wij hadden al een tijd het idee om deze roomdivider te maken. We wilden het geheel liggend in elkaar te zetten en vervolgens de roomdivider rechtop te zetten. Opeens bedacht ik me dat het niet lukt om het geheel rechtop te zetten. Je moet dan voorbij het schuine punt dat langer is en loopt het risico het plafond te beschadigen. Als je het wel op deze manier wilt maken, moet je het geraamte kleiner maken, anders kan je het niet kantelen.

Aan de slag

Meten is weten

Allereerst bepaal je de afmetingen van je geraamte. Dit is de basis. De breedte van onze roomdivider is 110 cm. Wij hebben ervoor gekozen om de balken in verstek te zagen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het haaks op elkaar te bevestigen.

Bepaal vervolgens het aantal balken dat je nodig hebt en hoeveel ruimte je tussen de balken wilt. Onze roomdivider is 1100 mm breed, de binnenmaat is 1024 mm. Wij hebben 9 balken gebruikt van 38 mm is 342 mm. Aan de hand hiervan kan je de ruimte tussen de balken berekenen: 1024 minus 342 mm is 682 mm. Het aantal openingen is altijd één minder dan het aantal balken. De tussenruimte is dus 682 mm gedeeld door 10 is 68,2 mm. Tip: zaag een paar blokjes van deze breedte zodat je deze als afstandhouder kunt gebruiken.

Het geraamte

Schroef het geraamte in elkaar. Uiteraard moet het geraamte verankerd worden. Wij hebben ervoor gekozen om dit alleen aan de muurzijde te doen met 2 schroeven. We wilden geen gaten in onze vloer en plafond. Het geraamte zit verder stevig klem tussen de vloer en het plafond.

Staanders

Meet vervolgens de tussenruimte zodat je de hoogte van de staanders weet. Meet het zo dat de staanders goed klem komen te zitten tussen het geraamte. Wij hebben de balken gelijmd met houtlijm. Je kunt ervoor kiezen om de balken extra stevig te verbinden met een schroefverbinder boorhulp. Met deze schroefverbinder zorg je ervoor dat je schroeven netjes onder een hoek boort, zodat je niet meer ziet. Het hout zal zeker nog gaan werken, dus dit is wel verstandig voor de stabiliteit.

Finishing touch

Tot slot komt het leukste! Verf de roomdivider met mat zwarte verf. Wij mochten hiervoor de verf van Anker Stuy testen, echt een aanrader! Dit zorgt voor een hele transformatie van het blanke hout waardoor je een echt wow-effect creëert.

Styling

Het leuke van de roomdivider is dat er aan beide zijdes ook leuke hoekjes ontstaan die je kunt stylen. Mijn tip is om gelaagdheid hierin aan te brengen door te variëren in hoogte. Zo zorg je voor verbinding en samenhang en is je hoek in balans.

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Ga je ook aan de slag met deze DIY, dan zou ik het onwijs leuk vinden als je het met me deelt. Succes met de realisatie! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Anker Stuy

Wil jij in het voorjaar ook in de tuin aan de slag en ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan mijn blog: 7 tips om zelf een tuin te ontwerpen.

Dit idee bewaren voor later?

Wist je dat je mijn foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Roomdivider DIY

Shop the look: hanglampen Calex XXL

DIY werkbeschrijving roomdivider

Speciaal voor jou uitgelicht

Pin It on Pinterest