Is het jou ook al opgevallen? Daar waar in het verleden het gebruik van 20 tot 30 hashtags heel gewoon was, is het gebruik ervan nu teruggebracht naar 3 tot 5 hashtags. Dat is even slikken hè, want dat is nog maar een handje vol. Je kunt nog steeds maximaal 30 hashtags gebruiken. De vraag is, hoe zit dit nu precies? En wat werkt het beste?

hoeveel hashtags op instagram plaatsen
|

 

Voorkom dat jouw content wordt overspoeld door een Tsunami aan berichten

De voordelen van hashtags 

Vergroten van je bereik

Door hashtags toe te voegen aan je Instagram-post, vergroot je de kans dat je post wordt ontdekt door mensen die geïnteresseerd zijn in dat specifieke onderwerp. Gebruikers kunnen op de hashtags zoeken en deze volgen. Hierdoor kan je account ontdekt worden door mensen die je nog niet volgen. Het is natuurlijk altijd leuk om nieuwe volgers te bereiken. 

Doelgericht publiek bereiken

Met hashtags kun je je richten op een specifieke doelgroep die geïnteresseerd is in een bepaald onderwerp. Door relevante hashtags te gebruiken, kun je mensen bereiken die op zoek zijn naar content die gerelateerd is aan jouw post. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid, likes en volgers die echt geïnteresseerd zijn in wat je deelt.

Hashtag Hype: Instagram onthult het geheim achter het aantal hashtags voor maximale impact

Instagram heeft op haar Creatorsaccount een tijdje geleden geadviseerd om maximaal drie tot vijf hashtags te gebruiken. Overmatig gebruik van hashtags (meer dan 30) en het gebruik van irrelevante hashtags kan een negatief effect hebben op je bereik en betrokkenheid, zo lezen we in de post. Het gebruik van 10 tot 20 hashtags vergroot niet je bereik volgens Instagram.

hoeveel hashtags instagram secret recipe

Mythe ontmaskerd?

Nu we hebben vastgesteld dat je content gevonden kan worden door het gebruik van hashtags, gaan we het effect van het gebruik eens verder onder de loep nemen. De rekensom is heel simpel. Hoe meer hashtags, hoe groter de kans dat je gevonden wordt toch? De vraag is dus of het klopt wat Instagram stelt.

Baan een pad in de hashtag jungle: gebruik relevante hashtags

Het is belangrijk om hashtags met beleid te gebruiken en te kiezen voor relevante en populaire termen die passen bij je post en je doelgroep. Overmatig gebruik van hashtags (meer dan 30) of het gebruik van irrelevante hashtags kan juist een negatief effect hebben op je bereik en betrokkenheid. Kies je hashtags dus met veel zorg uit en doe een hashtag onderzoek. Check hoe vaak een hashtag wordt gebruikt. Wordt de hashtag bijvoorbeeld meer dan 1 mln keer gebruikt, dan is lastig om jouw content naar boven te laten drijven in het geweld aan posts. 

hoeveel hashtags instagram

Stel je voor dat Instagram een enorme hashtag-jungle is, waar miljoenen hashtags wild rondzwerven. Het is als een gigantisch moddergevecht waarin iedereen probeert op te vallen, maar sommige hashtags zijn gewoon veel te populair om je doorheen te wurmen. Hashtags zoals #fy (24,4 mln) #ootd (424 mln) en #explore (480 mln), kan je maar beter met een grote boog omheen lopen. Jouw content probeert dan omhoog te drijven, maar wordt overspoeld door een tsunami aan andere berichten. Maak een mooie mix van grotere (tot 1 mln) en kleine hashtags. Nu Instagram je beperkt tot slechts drie tot vijf hashtags is het maken van een keuze best lastig. Het voelt alsof Instagram zegt: “Hey, we geven je een klein hapje hashtag-geluk, maar overdrijf het niet, anders krijg je een virtuele tik op je vingers!” Dus, kies je hashtags verstandig, als een hashtag-ninja die met chirurgische precisie de meest relevante en hilarische hashtags uitkiest om jouw bericht een plekje te laten veroveren in deze onvoorspelbare digitale wereld. En dat is volgens mij precies wat Instagram hiermee beoogt te bereiken: dat creators relevante hashtags gebruiken.

Hashtags in de caption of in een reactie?

Veel instagrammers plaatsten de hashtags in een reactie zodat de caption clean en overzichtelijk bleef. Het advies van Instagram is om de hashtags nu in de caption te plaatsen. Mijn advies is om maximaal vijf hashtags in de caption te zetten. Wil je meer hashtags gebruiken, plaats ze dan in een comment.

Conclusie: experimenteer en bepaal je strategie

Ik geloof dat je nog steeds effectief tot ca 20 hashtags kunt gebruiken zolang het maximaal aantal hashtags dat Instagram toestaat 30 is. Uit verschillende analyses die ik heb gedaan, concludeer ik dat mijn bereik op hashtags heel wisselend is. Mijn tip is om de verschillende strategieën een week uit te proberen en de resultaten te vergelijken. Zo bepaal je voor jezelf de optimale strategie. De uitkomst kan voor iedereen anders zijn. Heb jij hiermee al geexperimenteerd, laat het weten in een reactie.

Geheim recept

Laten we eerlijk zijn, hashtags zijn niet bepaald het geheime recept voor instant succes op Instagram. Deze ontwikkeling is niet het ei van Columbus waar we allemaal op zaten te wachten. Er zijn andere belangrijke factoren die een veel grotere impact hebben op je bereik en betrokkenheid. Nieuwsgierig welke deze zijn? In een volgende blogpost vertel ik je er alles over.

Hoeveel hashtags instagram, influencer en interior content creator
Foto Lotte van Uittert
Thera is Content Creator & Influencer op Instagram. Met haar account @myhomeofzodiac trakteert ze haar meer dan 200.000 volgers op een dagelijkse dosis interieurinspiratie. Ze richt zich op de niches Interieur, DIY en Tuin

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later gemakkelijk terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest