Steeds vaker is de tuin, ook in de avond, een verlengstuk van de woonkamer. Hoe zorg je met tuinverlichting voor een sfeervolle tuin? In deze blog geef ik je tips voor het aanleggen van tuinverlichting en laat ik zien welke verlichting wij in de tuin hebben. Daarnaast laat ik zien hoe je een sfeervolle tuin kunt creëren.

Mooie verlichting in de tuin is belangrijk voor de uitstraling van je tuin. Het is echt een sfeermaker en zorgt ervoor dat je tot in de late uurtjes gezellig buiten kunt zitten. Daarnaast is tuinverlichting functioneel. Met buitenverlichting kan je de looppaden in de tuin verlichten en bovendien zorgt tuinverlichting voor veiligheid doordat de buitenruimte verlicht is. Er is tegenwoordig een enorm groot aanbod in tuinverlichting. Ik neem je graag mee in de keuzes die wij maakten en geef tips voor een sfeervolle tuin. Daarnaast vind je shoplinkjes naar de verlichting die wij hebben gebruikt, zodat je het eenvoudig kunt vinden.

tuinverlichting aanleggen tips buitentafel
|

 

Mooie verlichting is belangrijk voor de uitstraling van je tuin

Maak een lichtplan voor je tuin

Het is vaak niet het eerste waar je aan denkt, maar bij een tuinontwerp is het maken van een lichtplan onmisbaar. Met een goed lichtplan weet je zeker dat je de verlichting op de gewenste plaats komt en er voldoende stroompunten zijn. Ook zorgt het ervoor dat de tuin in het donker mooi in balans is. Je bepaalt welke hoekjes en elementen in de tuin je wilt uitlichten. Met deze tips kan je eenvoudig zelf een lichtplan voor je tuin maken. Ik neem je mee in hoe wij het hebben aangepakt.

Stroom en stopcontacten aanleggen

Voordat onze tuin werd aangelegd, hebben we bepaald waar wij stroompunten en buitenstopcontacten wilden. Vanuit de bouw is op de achtergevel één stopcontact geplaatst, dit was voor ons onvoldoende. Een buitenstopcontact is onmisbaar in elke tuin. Op de wand bij de buitenkeuken hebben we een dubbele wandcontactdoos laten plaatsen. De stroom is van binnenuit de garage afgetakt door een elektricien. De stroompunten gebruiken we voor het lichtsnoer dat aan de schutting hangt en de elektrische barbecue en de frituurpan 😉 .

Op beide wanden onder de overkapping hebben we twee dubbele buitenstopcontacten en een schakelaar met stroomtoevoer naar een terrasheater. De stroom is afgetakt vanuit de garage en er loopt een grondkabel door de tuin naar de overkapping. Deze ligt in verband met de veiligheid op ca 60 cm diepte, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Wij vinden het fijn dat we meerdere stopcontacten hebben. We gebruiken deze voor de Philips Hue verlichting, de hanglamp onder de overkapping en daarnaast is het fijn om stopcontacten vrij te hebben voor bijvoorbeeld een telefoonoplader. Wij hebben dit laten aanleggen door een elektricien. Wil je dit zelf doen, dan kan je online allerlei handige instructievideo’s vinden.

Tuinverlichting aanleggen, zorg voor voldoende buiten stopcontacten
Tuinverlichting aanleggen, zorg voor voldoende buiten stopcontacten

Tuinverlichting: verschillende 12-volt systemen

Wij hebben in de tuin twee verschillende systemen. Toen we de tuin hebben aangelegd, hebben we gekozen voor het in-lite systeem. Later hebben we de tuinverlichting uitgebreid met de buitenverlichting van Philips Hue. Ik leg hieronder uit welke verlichting we waar hebben toegepast. Het voordeel van de verlichting van Philips Hue is dat we deze via de app kunnen instellen. De verlichting gaat aan bij zonsondergang. Uiteraard kan je ook een automatisering instellen wanneer de verlichting uit moet gaan. Je kunt kiezen voor helderwit of warm licht en allerlei verschillende kleuren en zo iedere keer een andere sfeer kunt creëren. De verlichting is eenvoudig zelf aan te leggen, het is ‘plug and play’.  De verlichting van Philips Hue is wel een grotere investering dan de verlichting van in-lite.

In-lite verlichting

Het in-lite systeem werkt op 12 volt laagspanning. Dit betekent dat het 230 volt stroom uit het stopcontact door middel van een transformator omgezet wordt naar 12 volt. Dit is een veilige spanning waardoor verlichting zelf eenvoudig is aan te sluiten en te verplaatsen. De transformator hangt binnen in de garage. Op de website van in-lite vind je meer informatie over een kabelplan. In-lite heeft inmiddels een smart hub waardoor je de verlichting met een app kunt bedienen. Deze hebben wij niet. Op de muur is een lichtsensor geplaatst. Dit is een slimme schakelaar die de lampen automatisch aan of uit doet op basis van het lichtniveau. Als het schemert gaan de lampen automatisch aan.

Pergola

In het tuinontwerp heb ik een beschutte plek voor de tuintafel gecreëerd met een pergola die begroeid is met blauweregen (wisteria). Het is een heerlijke plek voor gezellige etentjes. Sfeervolle verlichting is hier natuurlijk een must. Onder de pergola hangen 12V led opbouwspots, een duurzame keuze. In de balken is een gat geboord voor de stroomtoevoer en de kabel loopt boven op de pergola en achter de staande balk naar beneden. De spots verlichten de rotanmanden die ik voor de sfeer onder de balken heb gehangen, dat geeft een leuk effect.

Tips voor buitenverlichting pergola
Tuinverlichting aanleggen: tips voor een sfeervolle tuin overkapping

Overkapping

Wij zitten met name ’s avonds onder de overkapping. De warmte blijft eronder hangen waardoor je tot in de late uurtjes lekker buiten kunt zitten. Op frisse avonden kunnen we daarnaast de heater aanzetten. De overkapping wordt verlicht door twee wandlampen, de Mini Wedge 12V. Deze wandlichten geven een subtiel sfeervol licht naar beneden. Daarnaast hebben we een hanglamp gemaakt en opgehangen voor wat extra sfeer.

Philips Hue

Veel van de verlichting die wij in de tuin hebben geïnstalleerd werkt op laagspanning. Voordeel is dat de bekabeling niet diep onder de grond hoeft te liggen. Om lampen op laagspanning te installeren, plaats je normaal gesproken tussen de bekabeling en de lamp een trafo. Deze transformeert het voltage van 230V naar 12V. Bij de Hue verlichting die wij hebben gebruikt is dit inbegrepen, heel fijn.

De voedingskabel hebben we in het stopcontact onder de overkapping gestoken. Vanuit dat punt kan je verschillende lampen aan elkaar koppelen door gebruik te maken van een T connector en verlengkabel. De Philips Hue Bridge is de basis voor het Philips Hue verlichtingssysteem. Je koppelt de Hue lampen met deze bridge en je kunt ze vervolgens bedienen via de Hue app. Op de bridge kan je alle binnen en buitenverlichting van Philips Hue koppelen. Zo kan je je hele tuin en huis voorzien van smart verlichting.

tips voor tuinverlichting aanleggen grondspots verlichten bomen

Blikvangers uitlichten

De steeneiken achter in de tuin hebben we uitgelicht met 2 Hue Lily Spots. Deze spots hebben een handige grondpin en kan je gemakkelijk verstellen voor de optimale belichting. De grondspots zijn ideaal om bijvoorbeeld een boom of ornament in je tuin uit te lichten. We hebben ze ook geplaatst bij de olijfboom en vijg. Deze staan hierdoor in de spotlights en dat geeft een mooi effect.

Lightstrip

In de grote cortenstaal bak met de bamboe hebben we een Outdoor lightstrip gelegd. Deze lightstrip is 5 meter lang. De lightstrip is gekoppeld aan de Lily spot die het louvrescherm van de overkapping verlicht. De lightstrips zijn verkrijgbaar in twee lengtes, 5 en 2 meter. Onder de zwevende bank hebben we met speciale bijbehorende clips een lightstrip van 2 meter opgehangen. Een lightstrip zorgt voor een prachtig lichteffect en de toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan de overkapping of onder de treden van een trap in de tuin. De lightstrip is flexibel.

Tips voor buitenverlichting pergola

Gevelverlichting

Op de gevel hebben we twee gevellampen van geplaatst. Deze zorgen niet alleen voor een mooi verlichte gevel, maar hebben we ook voor de veiligheid opgehangen. De lampen schijnen zowel naar boven als naar beneden.

tips voor tuinverlichting gevelverlichting
Hoe zorg je voor sfeer in je tuin tips aanleggen tuinverlichting

Sfeer

Met buitenverlichting, maar ook met kaarslicht en haarden geef je je tuin instant sfeer. Het lichtsnoer aan de schutting staat onwijs gezellig. Kies buiten voor mooie windlichten, het vlammetje waait dan niet uit als er een briesje staat. Grote windlichten kan je ook goed op het terras plaatsen. Helemaal leuk is om een windlicht aan een paal te hangen, die je met dit stappenplan zelf kunt maken. Een tafelgashaard geeft de tuin een magische uitstraling. Deze is gemakkelijk in het gebruik en zet je eenvoudig op ieder gewenst plekje neer.

tips voor aanleggen tuinverlichting grondspot bomen
Tuinverlichting aanleggen tips lightstrips en windlicht lantaarnpaal

Handige oplossingen

Tuinverlichting op zonne-energie

Het voordeel van zonne-energie is dat je niet afhankelijk bent van stroom. Je bent daardoor erg flexibel. Daarnaast is solar energie heel duurzaam. Nadeel is wel dat de batterij leeg kan raken of het licht onvoldoende is of niet de sfeer geeft die jij voor ogen hebt.

Oplaadbare tuinverlichting

Een andere handige oplossing is oplaadbare tuinverlichting. Ik ben erg enthousiast over de De Sompex Troll tafellamp 2.0. Deze lamp heb ik voor het eerst in Como gespot tijdens onze vakantie in Italië. Deze stond op ieder buitenterras en geeft heel sfeervol warm wit licht. Ik vind het design van deze lamp erg stijlvol. De lamp is in meerdere kleuren verkrijgbaar en is spatwaterdicht. Je kunt hem overal neerzetten doordat de lamp beschikt over een oplaadbare batterij. Hij geeft maar liefst 24 uur licht. Wat deze lamp uniek maakt is dat hij dimbaar is. Boven op de kap zit een touch knop voor het aan en uit zetten en voor het dimmen van de lamp.

tips voor oplaadbare tuinverlichting tafel
oplaadbare tafellamp voor je tuin
tips voor aanleggen tuinverlichting voor een gardenparty
sfeervolle overkapping van douglashout veranda

Shop de Look

rotan hanglamp pergola
hanglamp voor pergola brisa
lantaarn zwart

Vragen?

Ik vind het erg leuk dat je deze blog hebt gelezen. En ik hoop dat mijn wat tips over het aanleggen van tuinverlichting, je verder hebben geholpen. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Dat vind ik super leuk! De tuin heb ik zelf ontworpen. Ben je op zoek naar tips voor het ontwerpen van je tuin, lees dan deze blog.

Liefs,

Thera

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest