Vind jij het ook lastig om iets moois voor aan de muur te vinden net als ik? Een opvallend statement piece aan de muur vind ik erg gaaf. Ik heb alleen gemerkt dat ik er ook snel weer op uitgekeken ben. Mijn wand kon echter wel een upgrade gebruiken. Omdat ik maar niets kon vinden, besloot ik het zelf te maken: een tweeluik reliëf schilderij.

Wil jij ook een uniek piece of art aan je wand? Met de beschrijving van deze DIY kan je zelf een reliëf schilderij maken. Deze DIY valt in de categorie: eenvoudig. En het is ook nog eens een fijne budgettip. We waren aan materialen nog geen EUR 40 kwijt. Volg de beschrijving van deze DIY.

 

Wat heb je nodig?

DIY zelf een reliëf schilderij maken

Materialen

 • MDF 9mm 122 x 61cm* (3 stuks)
 • Schaaflat grenen 4 x 27 mm, 270 cm lang (2 stuks)
 • Houtlijm
 • Tape
 • Schuurpapier
 • St. Marc
 • Muurverf mat
 • Lakroller & kwast
 • Schilderij haakjes

*Tip: laat de MDF-platen op maat te laten zagen in de bouwmarkt

Gereedschap

 • Rolmaat
 • Decoupeerzaag
 • Potlood
 • Lijmklem
 • Makita of schroevendraaier
|

Een uniek piece of art voor aan je muur, maak je eenvoudig zelf

Handige Harry

Zoals ik al eerder aangaf, valt deze DIY in de categorie eenvoudig. Je hoeft er echt geen hogere kluskunde voor gestudeerd te hebben. De basis panelen kan je op maat laten zagen bij de bouwmarkt, dat scheelt enorm. Daarna is het een kwestie van de vormen uitzagen met een decoupeerzaag, gewoon het lijntje volgen. Is het voor jou desondanks toch een brug te ver, kijk dan een handige Harry in je omgeving lief aan. Er is vast en zeker iemand die je hiermee wil helpen. Een handige Hannah kan natuurlijk ook 😉

Afmetingen

Bepaal welke afmeting je het reliëf schilderij wilt maken. Wij hebben gekozen voor 700 x 500mm. De MDF-plaat heeft een dikte van 9mm. Dit is een mooie dikte zodat de lagen voldoende body krijgen, maar het geheel ook niet te dik en zwaar wordt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere afmeting. We hebben in de bouwmarkt de basisvorm op maat laten zagen. Dit is de achterwand van je reliëf schilderij en daarnaast de basis waarop je de vormen bevestigd.

DIY relief schilderij zelf maken
twee luik relief art
DIY relief schilderij ontwerpen
DIY reliefschilderij zagen
DIY relief art schuren

Ontwerp

Maak een ontwerp voor je reliëf schilderij. Je kunt uitgaan van rechte lijnen en vormen of organische zoals ik heb gedaan. Op de basis breng je maximaal 2 lagen aan zodat het geheel niet te dik wordt en de latjes voor de baklijst goed passen. Breng het ontwerp over op de MDF plaat. Het lastigste vond ik het om mooie rondingen te tekenen. Ik heb hiervoor uiteindelijk ronde vormen als mal gebruikt.

Lijntjes volgen

Vervolgens is het een kwestie van de lijnen volgen en de vormen uitzagen. Schuur eventuele oneffenheden weg met een schuurpapiertje. De verschillende vormen hebben we met houtlijm bevestigd op de basisplaat. We hebben het vastgezet met lijmklemmen en een nachtje laten drogen.

Baklijst

De lijst maak je door de latten op maat te zagen. Wij hebben deze gewoon haaks op elkaar gezet. Je kunt de latten beitsen voor een contrasterend effect of meeverven in dezelfde kleur zoals wij hebben gedaan. De latten voor de lijst hebben we met houtlijm bevestigd.

3d wallart myhomeofzodiac
DIY relief schilderij lijmen
DIY reliefart opbouwen
DIY relief schilderij lijmklem
DIY reliefart verven

Finishing touch

De reliëf schilderijen heb ik geverfd in dezelfde kleuren als de muur zodat het een subtiel geheel wordt. Je kunt ook voor een meer contrasterende kleur kiezen zodat het nog meer een blikvanger wordt. Ik heb “Clay” en “Soft Linen” van Painting the Past gebruikt. Dit is een prachtige matte krijfverf. Bevestig aan de achterkant stevige schilderijhaakjes om het reliëf schilderij op te hangen. Ik kon deze in de bouwmarkt niet vinden, dus ik heb de schilderijhaakjes online besteld.

 

colour blocking and 3d art

Ik ben heel benieuwd wat je van het resultaat vindt. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Ga je ook aan de slag met deze DIY, dan zou ik het onwijs leuk vinden als je het met me deelt. Ik kan jouw reliëf schilderij dan ter inspiratie aan deze blog toevoegen. Succes met de realisatie! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

Ontwerp relief art DIY zelf schilderij maken

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest