Het lijkt zo makkelijk om zelf een ontwerp voor de tuin te maken. Je hebt wat inspiratie opgeslagen van Instagram of Pinterest, maar al gauw wordt duidelijk dat er toch wel heel wat bij komt kijken. Want waar begin je en hoe zorg je ervoor dat al je wensen en ideeën op vloeiende wijze samensmelten tot een mooi ontwerp? Met deze 7 tips om zelf een tuin te ontwerpen gaat het lukken.

Passie

Het ontwerpen van tuinen is mijn grote passie en natuurlijk heb ik ook onze eigen tuin ontworpen. Om een tuinontwerp te kunnen maken is enige kennis over vormgeving en kennis van verschillende tuinmaterialen zoals bestrating, tuinhout en planten gewenst. Maar ook creativiteit, inzicht en voorstellingsvermogen zijn belangrijke aspecten die nodig zijn om tot een mooi ontwerp te komen.

De kunst van het ontwerpen is eigenlijk niets anders dan continu afwegen en keuzes maken. En daarnaast beslissingen nemen die ingegeven zijn op gevoel of berusten op logica. Je wilt dat alle verschillende tuinelementen die voor jou van belang zijn, een samenhangend geheel vormen. Deze tips helpen je om zelf aan de slag te gaan.

 

Kaders bepalen

Allereerst begin je met het vaststellen van de afmetingen van je tuin. Maak hiervan een plattegrond en teken de afmetingen van je tuin op schaal. In veel gevallen kan je een schaal van 1 : 50 gebruiken. Iedere centimeter op je ontwerp staat dan voor 50 cm in werkelijkheid. Is je tuin 10 meter diep, dan is de lijn op je plattegrond 20 cm. Teken ook een deel van je woning, met name de positie van deuren en ramen en bijgebouwen als een schuur of garage. Wellicht zijn er bepaalde vaste elementen die je wilt of moet behouden zoals bomen of erfafscheidingen, teken ook deze in. Nu kan je ook de looplijnen en zichtlijnen vaststellen. Een voorbeeld van een looplijn is de meest logische route van bijvoorbeeld je schuur naar de poort. Een voorbeeld van een zichtlijn is wat je vanuit binnen ziet en bijvoorbeeld van achterin de tuin.

Wensenlijst tuin

Maak een wensenlijst van alle elementen en functies die voor jou belangrijk zijn in je tuin. Moet jouw tuin een plek worden waar je kunt loungen of vind je het juist heerlijk om actief in de tuin bezig te zijn? Houd je van buiten eten of een ontbijtje in de ochtendzon? Wil je bepaalde speelelementen voor je kinderen realiseren? Of bouwkundig elementen zoals een berging, overkapping, buitenkeuken of pergola? Wil je gras of juist niet en hoeveel tijd wil je investeren in het onderhouden van je tuin. Maar ook praktische zaken als een mogelijkheid om containers uit het zicht te zetten. Bepaal welke functies voor jou essentieel zijn en welke gewenst, maar niet noodzakelijk.

7 tips tuin ontwerpen tuintafel onder pergola
7 tips tuin ontwerpen pergola met hanglamp

Schaduw en zon

De zon en schaduw zijn in belangrijke mate van invloed op je keuzes voor de inrichting van je tuin. Kunnen neerploffen op je terras om van de eerste zonnestralen in het voorjaar te kunnen genieten, is net zo belangrijk als een fijne schaduwplek tijdens de tropische zomerse dagen. En op die tropische dagen zullen we de komende jaren steeds vaker getrakteerd worden. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen, bepaal hoe jouw tuin ligt en markeer deze punten op je plattegrond. De ideale ligging is er niet, iedere ligging heeft zijn voor- en nadelen, belangrijker is hoe jij er bij je ontwerp rekening mee houdt. Denk hierbij aan het creëren van schaduwplekken door bomen, een overkapping of begroeide pergola. Realiseer je dat muren en hardstenen terrassen de warmte absorberen en afgeven en gras en beplanting juist zorgen voor verkoeling.

7 tips om zelf je tuin te ontwerpen - pergola met hanglamp, begroeid met blauwe regen - studio zodiac
|

Gras en beplanting zorgen voor verkoeling

Moodboard Pinterest

Maak een moodboard op Pinterest van tuinen en sfeerbeelden die je mooi vindt. Dit helpt je om een keuze te maken voor een bepaalde stijl, sfeer en kleurpallet voor je tuin. Er zijn heel veel verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een moderne strakke tuin, een mediterrane tuin, een loungetuin, kindvriendelijke tuin of een natuurlijke tuin met organische vormen.

Het ontwerp

Je kunt nu aan de slag met de eerste ruwe schets en je tuin gaan indelen. Een tuin wordt meer uitnodigend en spannender als je deze niet in één oogopslag kunt overzien. Probeer in kamers te werken en creëer diepte door ook hoge elementen toe te voegen. Plan je tuintafel niet voor openslaande deuren, het blokkeert je looproute en zichtlijn. Vergeet de zichtlijn vanaf de achterzijde van je tuin niet. Een tuin wordt spannender en gaat vloeiender in elkaar over als je ook bij je woning groen plant. Nadat je je ruwe schets hebt fijn geslepen en uitgewerkt in een detailplan, kan je tot slot met het beplantingsplan aan de slag.

7 tips tuin ontwerpen overkapping met loungebank
7 tips om je tuin te ontwerpen pergola met blauwe regen

Beplantingsplan

Beplanting is essentieel voor de sfeer van je tuin. De basis wordt gevormd door een stevig groen geraamte dat ook in de herfst en winter groen blijft. Bomen zorgen voor hoogte in een tuin. Er zijn heel veel mogelijkheden, denk aan fruitbomen, leibomen, zuilvormige bomen, een olijfboom of vijg. Het is leuk als je tuin in ieder jaargetijde weer iets nieuws te bieden heeft. Kies planten die in het voorjaar bloeien, in de zomer en in het najaar. Je kunt kiezen voor grote bloeiende plantvakken in één soort en kleur voor rust, of juist voor een meer natuurlijke border met verschillende bloeiende planten bij elkaar. Uiteraard moet je met de keuze voor planten ook rekening houden met zon en schaduw.

7 tips om je tuin te ontwerpen - steeneik - DIY hanglantaarnpaal

Het budget

Bepaal het budget dat je beschikbaar hebt voor de uitvoering van je ontwerp. Je kunt de tuin zelf aanleggen of dit uitbesteden aan een vakkundig hovenier. Om kosten te besparen kan je er ook voor kiezen om aanleg van je tuin in een co-productie te doen. Je besteedt dan een deel van de werkzaamheden uit en doet een deel zelf. Een alternatief is om de aanleg gefaseerd uit te voeren over een langere periode.

Deze tips helpen je om zelf aan de slag te gaan met het ontwerp van je tuin.  Vind je het toch lastig, dan kan je natuurlijk altijd de hulp van een professional inschakelen.

Moderne pergola met blauwe regen
7 tips om je tuin te ontwerpen - overkapping - veranda - loungeset

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Pin It on Pinterest