Gemaakt door Gerard en Judith @loft.534

Tijd voor een upgrade van de entree van je woning? Met deze DIY tover je jouw standaard garderobe om in een heuse eyecatcher! Aangezien de ruimte in de hal al veel rechte elementen heeft, wilden we deze wat breken met ronde vormen. We maakten zelf een inbouwkast met twee bogen. Om een speels en ruimtelijk effect te creëren, kozen we voor een open nis gedeelte en een gesloten garderobe gedeelte. Hierdoor is er ruimte voor mooie accessoires èn hangen de jassen niet in het zicht; dit maakt de ruimte rustiger.

Wij delen hier graag het stappenplan met jullie zodat je zelf aan de slag kunt.

styling sidetable myhomeofzodiac
|

 

Tip:

Meten is weten, dus start niet zonder schets

Voorbereiding

Afhankelijk van de beschikbare ruimte bepaal je eerst de verdeling van de kast, de hoeveelheid boog elementen en of je deze open of gesloten wilt toepassen. Wij maakten ter voorbereiding een schets op papier met daarin de hoeveelheid planken, de plaats voor de verlichting en de exacte maten van alle kanten.

Stap 1 Positie en maten bepalen

Omdat de kast aan allebei de kanten gelijk moet zijn, is eerst een hartlijn geplaatst in het midden. De dikte van de planken en stijlen zijn vastgesteld op basis van die hartlijn (76mm breedte) om zo een mooie symmetrie te krijgen. Dit is wel afhankelijk van de breedte die je tot je beschikking hebt.

DIY Vakkenkast
Frame boogkast

Stap 2 Frame maken

Maak 3 rechthoekige frames van vuren houten balken, geschaafd 45x 45mm. Deze frames worden later bekleed met 15mm mdf. Schroef de balken koud op elkaar en gebruik voor extra stevigheid wat witte houtlijm ertussen.  Monteer ze dan aan de muur met een stalen muurhoekje in de maat die past bij de grootte van je frame (monteer ze eerst aan de muur, zet dan de waterpas goed en schroef daarna pas vast). Als de frames staan, kun je de liggers er tussen maken. Wij gebruikten hiervoor ook vuren houten balken van 45x45mm.

Hierdoor krijg je uiteindelijk een stevige constructie en het is makkelijker om daarna de positie van de planken te bepalen. Houd hierbij rekening met de nis diepte, onze nis heeft bij het open gedeelte een diepte van 45cm en bij het garderobe gedeelte diepte van een 100cm zodat we de jassen ruim op kunnen hangen.
TIP Maak de nis diepte bij een open gedeelte niet te diep, anders word de nis overdag zonder kunstlicht te donker. Houd bij het bestellen van de materialen dus rekening met een achterwand voor de nis bij de planken.

Stap 3 Verlichting bepalen

Na het plaatsen van de frames worden de stroom kabels voor de verlichting aangelegd. Wij hebben ze door de frames heen geboord. Dit is de makkelijkste optie en je ziet hier niets van omdat je de frames toch uiteindelijk met mdf bekleedt.
TIP Kies voor lage inbouw spots en plaats de dimmer op een gunstige plek. Wij plaatsen deze uit het zicht in het garderobe gedeelte.

Stap 4 Bevestigen van MDF

Daarna kun je beginnen met het beplaten van de frames met mdf. Start met het aangezicht, zo krijg je zo min mogelijk naden. 

DIY Inbouw vakkenkast met verlichting

Wij gebruikten precies 2 volledige platen rechtopstaand. Plaats de platen tijdelijk vast om de exacte maat voor de bogen te bepalen. Zowel van de deur van de garderobe als van het nis gedeelte.

Stap 5 Bogen aftekenen

Om een mooie boog te krijgen hebben wij een lat met een spijker gebruikt (geïmproviseerde passer). Als de bogen zijn afgetekend, check dan nogmaals of het symmetrisch is voordat je de rest van de deur aftekent en terug meet ten opzichte van het frame. De luiken voor de inbouwkast hebben we ook meteen afgetekend.

Stap 6 Bogen uitzagen

Zaag de deur van de garderobe er in één keer uit en gebruik hiervoor een invalzaag zodat je een bredere zaagsnede hebt. Gebruik voor het boog- en nis gedeelte een decoupeerzaag. Zaag het zoals gezegd in één keer, want het stuk plaat dat er uit komt is nodig als contra mal voor het plafond.

Ronding maken boogkast

TIP Plaats de contra mal tegen de achterwand aan op de zelfde hoogte als de voorkant en gebruik hiervoor een  waterpas lijn.

Stap 7 Boog maken en monteren

Hierna kun je beginnen met het plaatsen van blokjes/klosjes langs de afgetekende lijn, dit deden wij met een Brads tacker. Je kunt ook schroeven of spijkers gebruiken als je geen tackerapparaat hebt. De boog van mdf is op 2 manieren te maken. Je kunt het maken van speciaal buig mdf, of je kunt regulier mdf bewerken, zodat het buigbaar wordt. Dit laatste hebben wij gedaan met mdf van 15mm. We hebben eerste de diepte opgemeten van de nis, daarna zaagden we een  strook mdf af (een langere lengte dan nodig zodat je wat speling hebt). We maakten daar om de centimeter dwars zaag snedes in, met een diepte van 13mm. Nu heb je buigbaar mdf.

Daarna maakten we aan de binnenkant van de voorste boog ook klosjes op 15 mm aan de binnenkant van de boog, zodat we daar met de tacker in konden schieten toen we het plafond erin duwden. Dit is wel een secuur werkje en vergt geduld, dus neem hiervoor je tijd om scheuren te voorkomen!

Stap 8 Beplaten van de kast

Zodra de boog vast zit, zaag je de overlengte af met een multizaag zodat je rechte lijnen krijgt. Dan kun je de rest van de nis en de wanden van de garderobekast beplaten met mdf en de scharnieren van de deur (en eventuele kleppen) monteren. Vergeet niet de gaten te boren waar de spotjes komen. Omdat je de kabels al door de frames hebt getrokken kun je de kabels zo oppikken door de gaten. Wij hebben ook meteen de magneetjes voor de deur en luiken geplaatst. De magneetjes dienen tevens als stop, ze voorkomen dat de deur door naar binnen zwaait omdat er geen kozijn in zit.

Stap 9 Afwerking

Tot slot werk je de kast mooi af, dit betekent het vullen van gaatjes (wij hadden er nogal wat door het gebruik van de tacker) en het wegwerken van oneffenheden, hiervoor je gebruikten we polyester plamuur. De naden tussen het mdf en de muur vulden we op met acryl kit. Als het plamuursel droog is, schuur je het op en zorg je dat alles naadloos wordt. Herhaal indien nodig tot je een glad oppervlak krijgt. Zo creëer je het idee dat het uit één stuk is gemaakt.

Stap 10  Verven

Wij gebruikten voor een matte, betonachtige uitstraling de kalkverf van Vestingh Paint and Craft: Lab paint Musroom No. 287. Omdat onbehandeld mdf direct de verf opzuigt gebruikten we eerst een multiprimer en daarna de kalkprimer. De eerste laag kalkverf brachten we vervolgens tamponnerend aam. Als het goed gedroogd is controleer je of er nog gaatjes zijn. Als dat zo is, kun je dat nog bijwerken met acryl kit. Daarna kan de tweede laag er met een kris kras veeg beweging opgezet worden.

TIP Lees goed de instructies over de hoeveelheid water dat je toevoegt voor het gewenste effect. Op de website van Vestingh Paint and Craft kun je hiervan een instructiefilmpje vinden.

Stap 11   Puntjes op de i

Als allerlaatste monteer je de spotjes af en plaats je een garderobe stang. Maak het af met mooie knopjes voor de deuren en luiken en klaar is je eyecatcher! Wij kozen ervoor om nog een kinderkapstokje te monteren aan de binnenkant van de deur, we kochten mooie bakken voor de sjawls en handschoenen en tot slot rosé gouden kleerhangers als finishing touch.

Loft.534

Scandi meets Japandi bij Judith & Gerard

Ik volg dit account graag. Wat een prachtig interieur! Ik raad je zeker aan loft.534 te volgen voor heel veel fijne interieurinspiratie en de leukste DIY’s waaronder een geweldige buitenkeuken. En ze gaan ons vast en zeker nog vaker verrassen met toffe DIY’s. Ik weet dat er al wat plannetjes worden uitgebroed ;- )

 

DIY garderobekast hal
|

Bedankt voor de werkbeschrijving van deze onwijs gave DIY!

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest