Tafeldecoratie hoeft niet altijd duur te zijn. Soms kun je de meest prachtige schatten ontdekken op rommelmarkten, bij kringloopwinkels, of gewoon in je eigen huis met een vleugje creativiteit. In deze blog laat ik je zien hoe ik oude vaasjes nieuw leven heb ingeblazen en heb omgetoverd tot verbluffende tafeldecoratie, met een persoonlijk tintje, een beetje hulp van Action en een flinke dosis liefde voor kringloopvondsten.

DIY decoratieschaal met chalky finish oude vaasjes
|

 

DIY oude vaasjes

Het is leuk om iets unieks te creëren uit vergeten schatten

DIY decoratieschaal vaasjes met bloemen dahlia's
DIY oude vaasjes tafeldecoratie eettafel hanglamp

Het begin: oude vaasjes als uitgangspunt

Mijn avontuur begon met een verzameling oude vaasjes die ik door de jaren heen had verzameld en waar ik om de een of andere reden nog geen afstand van kon nemen. Elk vaasje had zijn eigen unieke karakter, maar paste niet meer bij mijn interieur, dus ze werden weggestopt achter in de kast en de berging. Het was een bonte verzameling. In plaats van afscheid te nemen, besloot ik ze een tweede kans te geven. Bij de plaatselijke kringloopwinkel ontdekte ik nog twee prachtige exemplaren.

 

DIY oude vaasjes

Een vleugje Action voor budgetvriendelijkheid

Action is altijd mijn go-to plek voor betaalbare vondsten. Hier kocht ik een onderbord voor slechts EUR 5,95 en een paar kleine vaasjes. Het onderbord fungeert als een decoratieve schaal. Vergelijkbare decoratieve schalen zijn te vinden bij winkels zoals Leenbakker en Xenos.

Tafeldecoratie decoratieschaal DIY

Een decoratieschaal is ideaal als tafeldecoratie

Op mijn eettafel staat vaak een grote decoratieschaal waarop ik regelmatig wisselende items plaats. Dit zijn de 5 redenen waarom ik het de perfecte basis voor een mooie tafeldecoratie vind.

1 Visuele focus

Een decoratieschaal fungeert als een visuele focuspunt. Het trekt de aandacht vanwege zijn centrale positie op een tafel of een ander oppervlak, waardoor de decoraties erop direct in het oog springen.

2 Organisatie

Het biedt een georganiseerde manier om decoraties te presenteren. Door items op een schaal te plaatsen, kun je ze netjes en gestructureerd groeperen, wat een gevoel van orde en samenhang creëert.

3 Creëert samenhang

Een schaal kan decoraties van verschillende vormen, maten en kleuren verbinden. Hierdoor ontstaat een gevoel van eenheid en harmonie, zelfs als de decoraties op zichzelf staand divers zijn.

4 Gemakkelijk te wisselen

Het gebruik van een schaal maakt het eenvoudig om decoraties te verwisselen en aan te passen aan verschillende seizoenen, feestdagen of thema’s. Hierdoor kun je je interieur gemakkelijk vernieuwen zonder grote veranderingen.

5 Ruimtebesparend

Een decoratieschaal maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte op een tafelblad. Het maakt het mogelijk om meerdere items op één plek te tonen zonder dat het rommelig lijkt.

DIY oude vaasjes transformeren chalky finish
kleurrijke bloemen tafeldecoratie DIY

De Transformatie: een matte ‘Chalky Finish’

Ik wist dat ik deze vaasjes wilde transformeren met een matte ‘chalky finish’. Nadat ik de vaasjes zorgvuldig had gereinigd en ontvet met St Marc, begon het leuke deel: het aanbrengen van de verf. Mijn keuze viel op een zachte beige kleur die naadloos bij mijn interieur paste. Het gebruik van één kleur zorgde voor eenheid en rust, zelfs met de verschillende vormen en maten van de vaasjes. De matte ‘chalky finish’ in de kleur Jute gaf de vaasjes een moderne uitstraling en camoufleerde eventuele onvolkomenheden. Je kunt deze verf bij sommige bouwmarkten vinden, maar het is vaak uitverkocht. Gelukkig kun je het ook eenvoudig online bestellen.

DIY Chalky Finish Rustoleum spray paint
DIY tafeldecoratie decoratieschaal spuiten
DIY oude vaasjes chalky finish

Het resultaat: verbluffende tafeldecoratie

Met de gedroogde vaasjes klaar voor gebruik, was het tijd om ze te vullen met kleurrijke bloemen. Ik koos voor een verscheidenheid aan bloemkleuren, waarbij de dahlia’s mijn persoonlijke favoriet zijn. Het resultaat was ronduit adembenemend! De uniforme kleuren zorgden voor een rustgevende sfeer, terwijl de diverse vaasvormen een boeiende visuele textuur creëerden. Het was alsof ik een kunstwerk op mijn eettafel had staan.

DIY oude vaasjes tafeldecoratie eettafel japandi

Conclusie: Schoonheid in Hergebruik en Creativiteit

Soms ligt de schoonheid in het hergebruiken en transformeren van dingen om ons heen. Met een beetje creativiteit, wat hulp van Action en een liefde voor kringloopvondsten, kun je oude vaasjes omtoveren tot prachtige tafeldecoratie die niet alleen je interieur opfleurt, maar ook het milieu spaart. Het is heel leuk om iets unieks te creëren uit vergeten schatten. Dus, ga op een schattenjacht en begin je eigen DIY-avontuur om je huis te verfraaien!

Ik vind het erg leuk dat je deze blog  hebt gelezen. Mijn speciale dank gaat uit naar DIY Art Eva voor dit leuke idee. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Dat vind ik super leuk!

Liefs,
Thera

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later gemakkelijk terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest