Wil je zelf een betaalbare inbouwkast maken met veel bergruimte? Met deze tips kan je zelf eenvoudig een inbouwkast maken van Metod kasten van Ikea. Volg de beschrijving van deze DIY.

Binnenkijken bij Cynthia

We kijken binnen bij Cynthia van Cynterior_designs die deze prachtige inbouwkast heeft gemaakt. De basis van deze inbouwkast wordt gevorm door de Metod kasten van Ikea. Cynthia deelt graag haar tips in deze blog. Eind 2021 kregen zij de sleutel van hun nieuwbouwwoning en hebben deze omgetoverd tot een hele sfeervolle woning.

Japandi chic

Het interieur van Cynthia straalt veel rust uit, Haar interieurstijl is japandi chic. De japandi woonstijl is helemaal on trend. Aardse en beige tinten, natuurlijke materialen, organische vormen en rust en eenvoud kenmerken deze prachtige interieurstijl.

We hebben meer en meer behoefte om thuis tot rust te komen en dit vertaalt zich in een rustige interieurbasis. De inrichting is minimalistisch. Het is een stijl waar je helemaal zen van wordt. Door het gebruik van donkere hout straalt het veel warmte uit en het zorgt voor een mooi contrast. 

DIY inbouwkast zelf maken metod ikea zijaanzicht japandi
tv wand met haard japandi
Zithoek Japandi wabi sabi
badkamer japandi chic

Zelf een inbouwkast maken

Optimaal gebruik maken van een nis in de woning kan een flinke uitdaging zijn. Het laten maken van een kast op maat is vaak erg duur. En een losse kast neerzetten is daarentegen niet zo strak afgewerkt. Wij kozen er daarom voor om zelf een inbouwkast te maken met de standaard Ikea Metod keukenkasten.

Het ontwerp

Wanneer je een kast inbouwt in een bestaande nis is het belangrijk dat je kasten kiest die perfect bij de vormgeving van de oorspronkelijke nis passen. Wij wilden graag een combinatie van hoge kasten met veel bergruimte om al het speelgoed van de kinderen in kwijt te kunnen, en een lage kast zodat het ruimtelijk en luchtig oogt. Zo ontstond er een open deel om leuk te kunnen stylen. We besloten de ruimte in 3 gelijke kastdelen van 80 cm te verdelen. De ruimten daartussen vulden we met “muur” voor een minimalistisch effect. Hierdoor lijken de kasten totaal niet meer op keukenkasten.

DIY inbouwkast ikea metod ruimte

De basis: Ikea Method kasten

Onze keuze is gevallen op de Metod kasten van Ikea. Deze zijn er in verschillende hoogten, diepten en breedten. Door hiermee te mix en matchen is er altijd een combinatie die bij jouw woning past. Het andere voordeel aan de Ikea Metod kasten is dat er ontelbaar veel soorten deurtjes voor te krijgen zijn, en er dus altijd iets in jouw stijl is te vinden. In dit ontwerp zijn we gegaan voor de donkerbruine Sinarp deuren. Ikea heeft op haar website een keukenplanner waarmee je jouw ruimte uit kunt tekenen en kan spelen met de combinatie die voor jouw ruimte het beste past. Wees vooral creatief!

Wat heb je nodig?

DIY inbouwkast zelf maken metod ikea vooraanzicht
|

De japandi woonstijl is helemaal on trend 

Materialen

  • Ikea Metod kasten (volgens jouw ontwerp in de keukenplanner). Wij hebben gebruikt: 4 kasten van 40x60x220 cm aan de zijkanten en 1 kast van 80x60x80 cm in het midden.
  • Ikea deuren die op de metod kasten passen. Wij zijn gegaan voor de Sinarp deuren: 2x100cm, 6×60 cm en 2×80 cm voor de zijkasten, en 2x 80 cm voor de middenkast.

  • Een werkblad. Je kunt kiezen voor een werkblad van Ikea, maar wij zijn naar een lokale steendealer gegaan en hebben een reststuk composiet op maat laten zagen.

  • Vurenhouten balken 4x4cm

  • Gipsplaten

  • Een stukadoor (of je moet dit zelf kunnen, maar dit konden wij niet ;))

  • Muurverf en kwast + roller

  • Schroeven, pluggen en een boor/schroefmachine

Zet de Metod kasten in elkaar

Je kunt het beste beginnen met het in elkaar zetten van de Ikea Metod kasten volgens de bijgeleverde handleiding. Wacht nog wel even met het erin zetten van eventuele planken en het er op schroeven van de deuren. Zet vervolgens de kasten op de plaats waar ze moeten komen. Je ziet zo gelijk of het qua verdeling netjes staat, of dat je toch nog iets wil veranderen (nu kan het nog!!).

Het frame

Wanneer je tevreden bent met de verdeling van de kasten, bouw je om de kasten een frame van houten balken. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de ruimte waar je de kast gaat maken. Houd er tijdens het plaatsen van de houten balken rekening mee dat er op de balkenconstructie nog een gipsplaat en eventueel stucwerk dienen te komen. Meten, meten en blijven meten dus! Neem aan iedere zijkant van iedere kast ook altijd 2 mm extra. Dit zie je uiteindelijk niet. Zo weet je zeker dat de kasten altijd passen.

frame maken voor inbouwkast diy ikea metod
DIY billy vakkenkast bevestig de extra plank

Verhoog de kast

Je kunt ervoor kiezen om aan de onderkant een frame te maken waar je de kasten opzet. Een andere mogelijk is om de bijbehorende keukenpootjes onder de kasten de plaatsen en ervoor een gipsplaat of plint te monteren. Haal tijdens het bouwen zo nodig (delen van) de kasten even weg om er goed bij te kunnen. Bedenk of je de deuren van de kast gelijk met de muur wil laten vallen, of uit wil laten steken. In ons ontwerp vallen de deuren gelijk met de muur. In dat geval plaats je de kasten één deur dikte (afhankelijk van je gekozen deur) naar achteren ten opzichte van je constructie (inclusief gipsplaat).

inbouwkast zelf maken ikea metod frame

Gipsplaten en stucen

Als de balkenconstructie af is, kan je de gipsplaten op de balken gaan monteren. Je kunt dit ook in fases doen en er voor kiezen om na ieder deel van de balkenconstructie alvast de gipsplaat er op te zetten. Zo weet je zeker dat het altijd past. Nadat alle gipsplaten geplaatst zijn, kan er worden gestuct. Wij hebben dit mee laten stucen met de rest van de woning omdat wij dit niet zelf konden. De binnenkanten waar de kasten komen zijn niet gestuct, maar mocht je een lage kast hebben, vergeet dan niet dat hoekje wel mee te laten stucen. Nadat het stucwerk droog is, kan het worden geschilderd in iedere gewenste kleur. Vergeet ook niet de kasten weer terug te plaatsen ;).

DIY inbouwkast zelf maken metod ikea gestuct

De afwerking

Wat je uiteindelijk ziet van deze kasten zijn de deuren. Door niet voor standaard deurmaten met rechte lijnen te kiezen, maar juist voor speels geplaatste deuren laat je de keukenlook los. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld om verschillende kleuren te mixen of een vak open te laten. Wat ideaal is, dat je door de verschillende opties van de Metod serie, je altijd nog een keer van deur kunt wisselen als je van stijl verandert.

Als laatste hebben wij bij een lokale natuursteen leverancier een reststuk composiet werkblad opgekocht, en op maat laten zagen. Deze hebben wij op het middelste kastje gelegd en gekit. Dit is nu een leuk nisje geworden om iedere keer met een andere vaas of schaal te kunnen stylen.

DIY inbouwkast zelf maken japandi interieur

Stijlvolle blikvanger

Met deze budget DIY heb je een hele stijlvolle blikvanger in je interieur. Met de tips van Cynthia moet het zeker lukken om deze inbouwkast met de Ikea Metod kasten zelf te maken.

Neem een kijkje op haar account voor veel meer interieurinspiratie. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Ga je ook aan de slag met deze DIY en een inbouwkast maken van Ikea Metod kasten, dan vinden wij het onwijs leuk als je het met ons deelt. Succes met je project! Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat.

eetkamer japandi chic

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest