Een spiegel is echt een eyecatcher in je interieur. Helemaal als je kiest voor een grote kamerhoge spiegel die je op de grond kan zetten. Met de beschrijving van deze DIY kan je zelf een kamerhoge steellook spiegel maken. Het leuke is dat je hem overal kunt neerzetten. Deze DIY valt in de categorie: eenvoudig. En het is ook nog eens een fijne budgettip.

Een kamerhoge spiegel stond al een tijdje op mijn wishlist, maar ik vond ze pittig geprijsd.  “Dat moet anders kunnen”, dacht ik, dus we gingen zelf aan de slag. Met deze tips kan jij ook zelf eenvoudig een kamerhoge spiegel maken. Volg de beschrijving van deze DIY.

 

Wat heb je nodig?

zelf een kamerhoge spiegel maken DIY

Materialen

 

 • Gekleurde spiegel (grijs) 900 x 2000mm – dikte 6 mm – inclusief geslepen randen
 • Spiegellijm Mirrorfix
 • MDF 18mm 900 x 2000mm*
 • 3 grenen latten DD-vorm 18 x 23 mm
 • Houtlijm
 • Kleine spijkertjes
 • Zwarte verf mat
 • Lakroller & kwast

*Tip: je kunt ervoor kiezen om de MDF-plaat op maat te laten zagen in de bouwmarkt. In de bouwmarkt geven ze aan dat er een zeer geringe afwijking mogelijk is.  De MDF-plaat moet fractioneel groter zijn dan de spiegel om latten goed aan de zijkant te kunnen bevestigen. 

Gereedschap

 

 • Rolmaat
 • Handzaag, afkortzaag of decoupeerzaag
 • Hamer
 • Potlood
|

Een spiegel is een echte eyecatcher in je interieur

Afmetingen

Bepaal welke afmeting je de spiegel wilt maken. Wij hebben gekozen voor 900 x 2000mm.  De spiegels van glaswebwinkel zijn maatwerk. Je kunt zelf de gewenste afmetingen bepalen. De MDF-plaat heeft een dikte van 18mm. Dit was de dikste plaat die ze bij de lokale bouwmarkt hadden. Deze dikte voelt solide en zwaar aan en dit is natuurlijk nodig omdat we de spiegel erop gaan lijmen.

Aan de slag

Maak een baklijst

Om de spiegel hebben we een baklijst gemaakt. Zaag de latten op maat. Lijm de latten met houtlijm vast aan de MDF-plaat. Wij hebben de latten tijdelijk vastgezet met enkele kleine spijkertjes totdat de lijm droog was. Verf vervolgens de baklijst. De achterkant hebben wij niet geverfd omdat je dit niet ziet. De binnenzijde van de MDF-plaat hebben we alleen geverfd bij de randen.

maatwerk spiegel grijs
baklijst voor spiegel maken
zelf baklijst maken
baklijst maken voor spiegel
zwarte steellook baklijst zelf maken

Bevestig de spiegel

Vervolgens kan je de spiegel op de MDF-plaat lijmen. Gebruik hiervoor altijd speciale spiegellijm. Doe dit beslist niet met andere lijm of kit omdat dit de laklaag van de spiegel hierdoor beschadigd. Lees goed de gebruiksaanwijzing met handige tips. Het is belangrijk dat je de lijm opbrengt in verticale lijnen en niet met dotten lijm. Wij hebben de baklijst op schragen gezet waardoor we op hoogte konden werken. Dit maakt ook het plakken van de spiegel eenvoudiger.

Keuze spiegel

Bij Glaswebwinkel heb je de keuze uit verschillende spiegels. Je kunt kiezen uit een standaard verzilverde spiegel of een gekleurde spiegels. Ik heb vooraf staaltjes besteld om zo de juiste kleur te bepalen. Ik heb gekozen voor een gekleurde grijze spiegel omdat dit beste bij ons interieur past. Het is een perfecte match met de rookglazen lampen en de taatsdeur. Ik moet je zeggen dat ik ook helemaal verliefd was op de bronzen spiegels, zo’n mooie sfeervolle look geeft dit ook.

glassamples gekleurde spiegels

Ruimtegevoel

Een spiegel maakt een ruimte optisch groter doordat het voor diepte zorgt in een interieur. Door deze te plaatsen in een hoek kan je het lengtegevoel van bepaalde muren versterken. Kies voor een kamerhoog model voor een optimaal effect. Door deze schuin op de grond te plaatsen, lijkt het of je een extra doorgang hebt. Daarnaast zorgt een vrijstaande spiegel voor een leuk effect doordat er delen van de kamer gereflecteerd worden waar je op dat moment geen zicht op hebt. Het ruimtelijk effect van spiegels is extra groot in kleine ruimtes zoals de hal of overloop.

reflectie spiegel interieur

Haal het licht naar binnen

Van licht worden we blij dus hoe meer daglicht in huis, hoe beter. Zeker in de herfst en winter is het vaak donker binnen. Door het gebruik van spiegels kan je zorgen voor een optimale lichtinval. Zet of hang een spiegel op een strategische plek, bijvoorbeeld tegenover een raam. Het licht van buiten reflecteert hierin, zodat het lichter wordt in de ruimte en je humeur verbetert.

licht spiegel interieur
DIY zelf kamerhoge spiegel maken woonkamer
DIY spiegel en roomdivider

Ik ben heel benieuwd wat je van het resultaat vindt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een spiegel zonder lijst aan de wand te hangen. Bij glaswebwinkel.nl hebben ze enorm veel keuze en kunnen ze het op maat voor je maken. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Ga je ook aan de slag met deze DIY, dan zou ik het onwijs leuk vinden als je het met me deelt. Succes met de realisatie! Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met glaswebwinkel.nl.

DIY zelf een kamerhoge spiegel maken

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest