Wil je zelf een vakkenkast maken voor al je mooie objecten? Met deze tips kan je zelf eenvoudig een vakkenkast maken van Billy kasten van Ikea. Daarnaast krijg je tips hoe je deze open kast mooi kunt stylen. Volg de beschrijving van deze DIY.

DIY Billy kasten Ikea

De Billy boekenkast is één van de bestsellers van de Zweedse meubelfabrikant Ikea. De kast die in 1979 werd gelanceerd, is inmiddels een klassieker. Leuk weetje is dat er iedere 5 seconden ergens ter wereld deze boekenkast wordt gekocht. Het internet staat vol met allerlei leuke Ikea hacks waarin de Billy de hoofdrol speelt. Mijn favoriet is deze DIY waarbij je van de standaard boekenkast een unieke en betaalbare stijlvolle vakkenkast kunt maken.

Binnenkijken bij Anita

We kijken binnen bij Anita van anita.lifestyle.interior die deze prachtige vakkenkast heeft gemaakt. Ook vind je in haar interieur de vakkenkast terug bovenop het Besta TV meubel van Ikea. Het geheim van deze DIY zit hem in het gebruik van dubbele planken waardoor de kast een robuust gestuct effect krijgt. Anita deelt graag haar tips in deze blog.

Wat heb je nodig?

DIY billy vakkenkast ikea op TV meubel Besta Ikea
|

Het internet staat vol met allerlei leuke Ikea hacks waarin de Billy een hoofdrol speelt

Materialen

 

 • 4 x Billy 40x28x202 cm
 • 1 x Billy 80x28x202 cm
 • bijbehorende opzetstukken om de kast te verhogen ( bovendeel 4x 40x28x35 cm en 2x 80x28x35 cm)
 • 6 extra planken Billy 36×26 cm en 3 van 76×26 cm.
 • 2 MDF platen voor de zijkanten 1,8 cm dik
 • 2 MDF delen om de boven en onderkant af te werken (de maat is afhankelijk van de hoogte van je plafond)
 • 8 Afdeklijsten grenen wit gegrond 270×3,7
 • Houtvuller wit
 • Montagelijm
 • Schroeven en pluggen
 • Schilderskit (Acrylaat kit)
 • Verf: My Color Lak mat van Histor
 • Schuurpapier
 • Lakroller & kwast

Tip: je kunt ervoor kiezen om de afdeklijsten en MDF delen in de bouwmarkt op maat te laten zagen.

Zet de kasten in elkaar

De eerste stap is het in elkaar zetten van de kasten. Als je de bijgeleverde handleiding volgt, dan moet dat goedkomen ;-). Verbind daarna de kasten aan elkaar met behulp van schroeven en een soevereinboor. Met de soevereinboor maak je een kegelvormig gat waardoor de schroeven verzonken kunnen worden. Je kunt dit later dan gemakkelijker onzichtbaar afwerken. Bevestig vervolgens de MDF panelen aan de zijkanten op dezelfde manier. Dit zorgt ervoor dat je vakkenkast een robuuster uiterlijk krijgt. Bevestig vervolgens de kasten aan de muur, zodat er niets mee kan gebeuren.

kasten aan elkaar bevestigen met soevereinboor

Maak een vakverdeling

Nu komt het leukste, het puzzelwerk, het bepalen van de indeling van je vakken. Je kunt deze naar eigen inzicht verdelen of dit voorbeeld aanhouden. Voor een mooi effect bevestig je een tweede plank zodat het geheel dikker oogt. De extra plank maak je vast met montagekit. Breng de kit aan in strepen of dotten (om de 10-40 cm) en daarnaast altijd op hoekpunten en langs de randen van plaatmateriaal. Plaats de tweede plank  binnen 10 minuten op de juiste plaats en druk het stevig aan. Anita adviseert om hiervoor de Poly Max Expres te gebruiken omdat deze binnen 30 minuten vast zit. Het is in 4 uur volledig uitgehard.

DIY billy vakkenkast bevestig de extra plank

Afwerking

Maak alle gaatjes dicht met houtvuller. Dit is even een klus, zeker gezien de hoeveelheid gaatjes, maar zorgt ervoor dat het stijlvol en glad oogt. Haal het overtollige weg met een plamuurmes. Daarnaast is het belangrijk om alle naden met acrylaat kit afdichten. Verwijder de overtollige kit met een natte vinger of een vochtige doek.

Aan de zichtzijde bevestig je de op maat gemaakte afdeklijsten met montagekit. Hierdoor wordt de naad onzichtbaar afgewerkt. Zrg ervoor dat je ook hier alle naatjes dichtmaakt met acrylaatkit. Vervolgens bevestig je de afdeklatten die op maat gezaagd zijn van MDF, boven en onder met montagekit.

DIY billy vakkenkast ikea: gaatjes dichten met houtvuller
DIY billy vakkenkast ikea: acrylaat kit
afdeklijst
afdeklijst bevestigen

Verven

Als alles goed is uitgehard kan je de vakkenkast licht opschuren en vetvrij maken. Verf de kast twee keer in de gewenste kleur. Anita heeft de kleur new chalk van Histor gebruikt.

|

Kies een aantal pronkstukken

DIY zelf een vakkenkast van Billy Ikea. kasten maken

Stylingtips vakkenkast

Een vakkenkast stylen kan best een uitdaging zijn, maar met deze tips gaat het zeker lukken. Om te beginnen kies je een kleurpalet dat past bij de rest van je interieur. Concentreer je op twee twee tot drie kleuren. Zo zorg je ervoor dat alles mooi met elkaar blend en rustig oogt. Daarna ga je op zoek naar mooie accessoires die je al in huis hebt en een plekje in de kast verdienen. Kies vervolgens een aantal pronkstukken, dit zijn opvallende accessoires die het meest in het oog springen. Breng variatie aan in vorm, hoogte en materialen om het spannend te houden. Bedenk wel dat het vaak mooier is om voor grote items te kiezen. Voor een rustig en luchtig geheel kan je ervoor kiezen om een aantal vakken leeg te laten.

Wat zet je in een vakkenkast

Een vakkenkast indelen kan misschien een uitdaging lijken, maar met deze ideeën lukt het vast en zeker. Kies voor een enkel groot item per vak of een groepje van twee tot drie items. Het is leuk om te mixen en matchen, denk hierbij aan aardenwerk met glas zoals vazen. Offermanden, kandelaars, windlichten, ornamenten, kussens, beelden, schalen, lijsten en koffietafelboeken zijn ook leuk om in de kast te zetten. Alles kan als het in het kleurpallet past en niet te vol wordt.

 

stylingtips voor een vakkenkast
hoe stijl je een vakkenkast

Met deze budget DIY heb je echt een blikvanger in je interieur. Met alle tips van Anita moet dat zeker lukken. Voor veel meer interieurinspiratie raad ik je aan om anita.lifestyle.interior te volgen. Op haar Instagramaccount vind je ook een filmpje over deze DIY. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Ga je ook aan de slag met deze DIY en een vakkenkast van Billy kasten maken, dan vinden wij het onwijs leuk als je het met ons deelt. Succes met de realisatie! Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat.

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Vakkenkast zelf maken, wat zet je in een vakkenkast
vakkenkast zelf maken, hoe richt je een vakkenkast in

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest