Steeds vaker is de keuken het kloppend hart van een huis. In deze blog geef ik je tips voor het samenstellen en stylen van je keuken. Want de keuken is niet alleen een functionele ruimte waar gekookt wordt, maar er wordt tegenwoordig volop geleefd. Maar hoe zorg je ervoor dat de ruimte niet alleen praktisch is, maar ook sfeervol en gezellig?

De moderne keuken is van alle gemakken voorzien om lekker te kunnen kokkerellen of een snelle maaltijd te bereiden. Daarnaast is het de ruimte om met een kop koffie of thee de dag te starten, een ruimte om bij elkaar te komen of te relaxen. Om te werken en om de dag door te nemen met een glas wijn. Kortom in de keuken wordt geleefd.

erkerbank keuken
|

 

Steeds vaker is de keuken het kloppend hart van een huis

Indeling van je keuken

De mogelijkheden qua indeling van je keuken worden in belangrijke mate bepaald door de ruimte. Een kookeiland met een grote kastenwand is erg populair, maar past niet in iedere ruimte. Er zijn ook een aantal praktische basistips om rekening mee te houden bij het samenstellen van de keuken zoals de werkdriehoek. Dit is het kookgedeelte, de spoelbak en de koelkast. Dit zijn de keukenelementen waartussen je het meeste beweegt. Het is daarnaast handig als de vaatwasser naast de spoelbak zit. Ik raad je aan om advies te vragen bij een expert als het gaat om de samenstelling van je keuken. Zij denken met je mee en komen met out of the box oplossingen. Ik neem je graag mee in onze keuzes en de afwegingen die wij hebben gemaakt.

kookeiland keukenindeling

Een kookeiland

Een kookeiland stond met stip bovenaan ons wensenlijstje. Het is praktisch vanwege de werkruimte, je kunt aan meerdere kanten staan. Ons kookeiland is 240 x 96 cm waardoor we ook veel ruimte hebben om tijdens het koken iets neer te zetten. Aan allebei de kanten van het eiland hebben wij lades. Wij hebben hiervoor gekozen omdat je er veel in kwijt kunt en het is heel overzichtelijk ingedeeld. Aan de achterzijde zijn er ondiepe lades.

Tegenover het eiland is het spoelgedeelte en de koelkast en een oven op ooghoogte. De vaatwasser is naast het spoelgedeelte. De ruimte tussen het spoelgedeelte en het kookeiland is 115 cm. Achter het eiland is een ruimte van 60 cm, dit is niet heel ruim, maar voldoende om achterlangs te lopen. Wij hebben bewust gekozen voor deze verdeling. De vaatwasser kan dan volledig open en je kunt er nog gemakkelijk langs. Omdat we veel bergruimte wilden hebben we gekozen voor bovenkasten. Het leuke aan een kookeiland vinden wij dat je met meerderen gezellig om een kookeiland kan staan of zitten.

kookeiland

Verlichting

Goede verlichting is erg belangrijk in de keuken. Het werkblad moet goed verlicht zijn als je aan het koken bent. Daarnaast wil je natuurlijk gezellig sfeerlicht als je met vrienden in de keuken zit. Dimbare verlichting is daarom ideaal. Zorg daarnaast voor voldoende stopcontacten voor je keukenapparatuur.

Koffiecorner

Ga je voor een kastenwand, bedenk dan een oplossing voor je koffiezetapparaat. Het is niet mooi en handig om deze op het eiland te plaatsen. Creëer hiervoor een aparte koffiecorner of integreer het in de kastenwand.

Styling keuken

Verse kruiden en planten zorgen voor sfeer in de keuken. Ik heb een vaas in een hoge plantenstandaard gezet met daarin een clusia. Zo creëer ik hoogte op het aanrecht. Een plant alleen op water laten groeien heet hydroponie. Ik heb de aarde voorzichtig onder lauwwarm water weggespoeld. Verse bloemen staan ook erg mooi op een kookeiland. Flessen olijfolie en houten planken zijn ook leuke items om je keuken te stylen.  Of vul eens een leuke pot met houten keukengerei.

kookeiland met bloemen
verse kruiden
hydroponie

Aan de wand

Op een wandrek kan je je verzameling flessen olijfolie zetten en andere leuke accessoires. Het leuke is dat je heel gemakkelijk kunt wisselen en zo weer een hele andere look kunt creëren. Een zwart metalen wandrek zorgt voor een stoere industriële look. Een houten wandplank met je mooiste servies zoals kommen en mokken staat ook heel sfeervol. Kunst of posters mogen ook in de keuken niet ontbreken

keukenstyling
barkruk keuken

Steeds vaker is de keuken het kloppend hart van een huis. Want de keuken is niet alleen een functionele ruimte waar gekookt wordt, maar er wordt tegenwoordig volop geleefd. Ik hoop dat je met deze blog ideeën hebt gekregen hoe je de keuken niet alleen praktisch maar ook sfeervol kunt indelen en stylen.

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Dat vind ik super leuk!

Liefs,
Thera

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Jansen Totaal Wonen. Je kunt bij Jansen Totaal Wonen terecht om je wensen te vertalen in een keukenontwerp dat precies bij je past

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest