Ruimtelijk, licht, modern en industrieel, een stalen taatsdeur geeft een special touch aan je interieur. In deze blog vertel ik alles wat je wilt weten over een stalen taatsdeur en geef ik handige tips. Sinds kort hebben wij een stalen taatsdeur en wij zijn er zó onwijs blij mee! Kijk nou hoe mooi. De deur zit tussen de woonkamer en de hal en maakt het veel ruimtelijker doordat de zichtlijnen zijn vergroot en het is licht en stijlvol. Ik heb even een klein dansje gedaan toen de deur werd geplaatst, so happy! Overweeg jij ook om een taatsdeur te plaatsen? In deze blog vertel ik over de mogelijkheden en onze ervaringen.

Ruimtelijk, licht, modern en industrieel, een stalen taatsdeur geeft een special touch aan je interieur.
|

Ik heb even een klein dansje gedaan toen de stalen taatsdeur werd geplaatst, so happy!

Waar moet je aan denken als je een taatsdeur wilt?

Een stalen taatsdeur stond al een tijdje bovenaan ons wensenlijstje. Onze nieuwbouwwoning is opgeleverd met standaarddeuren met bovenlichten. Deze hadden we gepimpt met matzwarte deurklinken waardoor het een moderne look kreeg en beter paste bij de rest. Maar een stalen deur maakt voor ons echt het plaatje compleet. In deze blog deel ik handige tips voor als je ook een stalen taatsdeur wilt.

Nieuwbouwdeuren met bovenlicht

Het mooiste is om de deur te hangen in een afgewerkte sparing. Bij een taatsdeur heb je geen kozijn nodig. Het bestaande metalen kozijn moest er dus wat ons betreft uit, zodat we dit strak konden afwerken. Het verwijderen van het kozijn was vrij eenvoudig en zo gebeurd. De opening hebben wij afgewerkt met glad glasvezelbehang en ziet er strak uit, alsof het is gestuct.

Onze houten vloer was tegen het metalen kozijn gelegd. Na het verwijderen van het kozijn kwamen we een stukje vloer tekort. Gelukkig hadden we nog planken bewaard. Een plaatselijke vloerenspecialist heeft dit vakkundig voor ons opgelost door een aantal planken te verwijderen en nieuwe erin te leggen. Deze zijn net als de rest van de vloer afgewerkt met een whitewash olie. We hadden er ook voor kunnen kiezen om de deursparing kleiner te maken, maar dit vonden we mooier.

Deursparing taatsdeur
taatsdeur en kamerhoge stompe deur

Kamerhoge deur voor eenheid

Op dezelfde muur als de deur naar de gang, zit een deur naar een trapkast. Deze deur hebben we vervangen voor een kamerhoge stompe deur voor meer balans en eenheid. De deur hebben we gekocht in een bouwmarkt. De deur hebben we in dezelfde kleur als de muur geverfd zodat deze wegvalt in de muur en het rustiger oogt. We hebben de kleur Soft Clay van Ankerstuy gebruikt, een prachtige kleur die heel chique staat bij het zwarte staal.

Wat is een taatsdeur?

Een taatsdeur is met een scharnier verankerd in de boven- en onderzijde van de deur. Een typische taatsdeur heeft geen kozijn waar de deur in hangt. Het speciale taatsscharnier zit in de deur geïntegreerd en er wordt in het plafond en op de vloer een plaatje gemonteerd. Een taatsdeur draait om zijn verticale as waardoor hij een tweezijdige opening heeft, hierbij zijn beide kanten hetzelfde. De deur kan daardoor zowel naar binnen als naar buiten draaien. Bij de meeste normale deuren zit de as aan de zijkant. Bij een taatsdeur zit deze meer naar het midden. Je kunt zelf bepalen hoe je dit wilt. Zo ontstaat een uniek pivot effect wanneer de deur geopend wordt. 

Een taatsdeur sluit altijd automatisch achter je, dat is zo’n gaaf effect en ideaal met kinderen ;-). Geen slaande of klapperende deur meer, niet meer hoeven roepen: “deur dicht.” En ik verwacht dat ik hierdoor in de winter kan besparen op mijn stookkosten. De deur kan naar beide kanten 90 graden openstaan. Onze taatsdeur is van staal, maar deze kan ook van hout zijn.

Taatsdeur scharnier close up en lattenwand met spiegel
Stalen taatsdeur met viervlaksverdeling rookglas en houten visgraatvloer

Verschillende uitvoeringen

Bij de maatwerk deuren en panelen heb je keuze uit verschillende uitvoeringen. Je kunt hem precies samenstellen hoe jij wilt, alles is in principe mogelijk. Wij hebben gekozen voor stalen kokers in 30 mm aanzicht en een viervlaksverdeling.

|

Alles is in principe mogelijk

Verschillende kleuren glas

Wij hebben gekozen voor rookglas. Ik hou van de chique uitstraling en het past perfect bij de rookglazen titanium XXL lamp en de staande lamp die wij hebben. Je kunt uit verschillende kleuren glas kiezen. Standaard worden de deuren of kozijnen van staal uitgevoerd met transparant helder glas. Het is ook mogelijk om te kiezen voor matglas, brons of zwart. Zwart glas is ondoorzichtig. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld het toilet of voor een trapkast.

Er wordt gebruik gemaakt van veiligheidsglas, dit wordt ook wel gelaagd glas genoemd. Het glas heeft letselwerend breukgedrag om verwondingen te voorkomen mocht het glas onverhoopt breken.

Stalen taatsdeur 90 graden open
Stalen taatsdeur en rookglazen XXL lampen en roomdivider

Alle kleuren poedercoating zijn mogelijk

De stalen deuren kunnen in alle gewenste RAL kleuren worden gespoten. Wij hebben gekozen voor zwart omdat dit perfect past bij de rest van ons interieur. Ik vind het zó mooi. Het zorgt voor een industriële en chique uitstraling en staat mooi bij de zwarte roomdivider die wij zelf hebben gemaakt. Heb je een interieur met zachtere kleuren dan kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld een stalen deur in het brons, koper, messing of wit. Deze varianten zie je steeds meer.

handige tips voor een stalen taatsdeur

De stalen van de deuren worden voorzien van een poedercoating. De deur wordt statisch gemaakt waardoor de geladen poedercoatingdeeltjes zich hechten aan het geaarde object. Vervolgens wordt de deur verhit in een oven. Daar smelt de poedercoating, hecht zich aan het object en hardt het uit. Het is daardoor veel slijtvaster en steviger dan gewone verf.

Hou houd je een glazen deur streeploos schoon?

Misschien denk je: “gaaf zo’n deur, maar hoe houd ik deze schoon?” Ik gebruik hier speciale wonderdoekjes voor. Deze doekjes kan je gebruiken zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen, je maakt ze alleen nat, that’s it. Ik wrijf soms nog even na met een oude, zachte theedoek voor een schoon en streeploos resultaat. Vaak is dit niet eens nodig. Ik gebruik ze ook voor mijn spiegels en de rookglazen lampen, echt ideaal.

Stalen taatsdeur doorkijk hal

Stalen deur en vloerverwarming

Wij hebben een nieuwbouwwoning. Tijdens de bouw is vloerverwarming gelegd. Het is goed mogelijk om stalen taatsdeuren te combineren met vloerverwarming. Maar let wel even op of er bij de scharnierpunten zonder problemen geboord kan worden. Houd er rekening mee dat er ongeveer 3 cm diep moet worden geboord. Het montagebedrijf dat de deur heeft ingemeten en geplaatst, heeft met een speciaal apparaat bij ons gedetecteerd of er leidingen liggen. Dit was geen probleem en de leidingen liggen zelfs meer dan 3 cm diep.

Taatsdeur doorkijk keuken

Wat kost een taatsdeur?

Firma Hout & Staal hanteert een vaste prijs voor elke deur. Een echte stalen taatsdeur is al vanaf €999,- verkrijgbaar in een standaardmaat. Een maatwerk deur is mogelijk vanaf €1199,-.

Je kunt ervoor kiezen om de deur zelf in te meten en te monteren om op deze bijkomende kosten te besparen. Wij hebben ervoor gekozen om dit te laten doen. Dit laten we toch liever aan een professional over.

Wij zijn zo onwijs blij met het resultaat. In het echt is het nog mooier dan op de foto. Ik kan jullie natuurlijk niet allemaal uitnodigen om persoonlijk bij mij te komen kijken, hoe gezellig ook haha. In de showroom bij de Firma Hout & Staal kan je de deuren in het echt te bekijken en de opties bespreken. Een aanrader om langs te gaan!

Ik hoop dat je veel aan de handige tips voor een stalen taatsdeur hebt gehad. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter. Dat vind ik super leuk!

Liefs,
Thera x

Stalen taatsdeur en roomdivider

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Firma Hout & Staal

Soms kom je in mijn blogs affiliate links tegen. Shop jij via zo’n link? Dan ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost dit jou niets extra’s. Het helpt mij om leuke blogs voor deze website te kunnen maken.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

Speciaal voor jou uitgelicht

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

DIY budget japandi wanddecoratie met organische vormen

Hey daar, interieur-lovers! Ben je net als ik altijd snel uitgekeken op je wanddecoratie? Dan heeft Lotte van LOT's of STYLE de perfecte oplossing voor je: een fantastische DIY wanddecoratie met organische vormen die niet alleen budgetvriendelijk is maar ook een...

Lees meer

Lees ook mijn andere blogs voor leuke DIY projecten en tips voor tuin en interieur

Op zoek naar de laatste woontrends, tips en inspiratie? Dit is the place to be! Studio Zodiac is een woonblog om je te inspireren en informeren over alles wat met wonen te maken heeft. Ik ben Thera en met plezier geef ik je tips, een kijkje in mijn huis en voorzie ik je van alle ins en outs over interieurdesign, styling, tuinontwerp en leuke DIY’s om zelf aan de slag te gaan. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een droominterieur kan hebben.

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest