Wat is een brandboard? En waarom heb je er één nodig, vraag je je wellicht af. Een brandboard is een hulpmiddel om een sterk visueel merk te creëren. Het zorgt ervoor dat je online een consistente en unieke herkenbare stijl hebt in al je uitingen zoals op bijvoorbeeld social media. Een brandboard wordt ook wel merkbord genoemd en bevat alle visuele elementen van je merk. Het is een must-have als je je op een krachtige en herkenbare manier online wilt presenteren.

Voor Studio Zodiac en mijn Instagram account @myhomeofzodiac wilde ik een sterk visueel merk dat goed matched met mijn interieurstijl. Ik heb hierbij de hulp gehad ingeroepen van Karlijn, een getalenteerde creatieve interieurontwerper en grafisch vormgever. Ik ben super blij met het resultaat!

Hoofdbord bed van latten met zwevend nachtkastje en draadloze oplader

Wie ben je? Wat is je achtergrond?

Mijn naam is Karlijn Nijveld, 22 jaar en woon in het oosten van het land. Op mijn 16e ben ik in Deventer gaan studeren als interieurontwerpster. De passie is er eigenlijk altijd al geweest. Vroeger was ik de hele dag aan het tekenen en kleuren. In mijn examenjaar van de middelbare school tekende ik zelfs op muren. Vanuit hier ben ik gaan een studie gaan volgen tot interieurontwerpster. 

Vanaf papier creëer ik een thuis voor mensen, een feest in de horeca of een inspirerende wereld in een kantoor. Tijdens mijn opleiding kwam ik ook in aanraking met grafische vormgeving, de wereld van het creëren van logo’s, brandboards en posters. De combinatie vind ik heerlijk. Elke dag iets nieuws creëren en dat het uiteindelijk gerealiseerd wordt, vind ik het mooiste wat er is.

|

In de huidige tijd is het belangrijk om op te vallen en een duidelijk merk neer te zetten. Vooral op social media is dit enorm belangrijk

Onderdelen brandboard

  • Primair logo
  • Sublogo
  • Kleurenpalet
  • Typografie
  • Stijlelementen
  • Sfeer

Uit welke onderdelen bestaat een brandboard?

Primair logo 

Dit is het logo wat jouw merk representeert. Dit logo bevat vaak de bedrijfsnaam en wordt vooral gebruikt bij headers, websites, visitekaartjes en promotiemateriaal.

Sublogo 

Sublogo’s zijn versimpelde variaties van jouw primaire logo. Deze bevatten vaak iconen of initialen. Ze worden vooral verwerkt in social media profielfoto’s of als watermerk.

Kleurenpalet 

De belangrijkste kleuren om jouw merk te representeren. Het palet bestaat vaak tussen de 4-6 kleuren. Het zorgt voor een goede consistentie en dient als basis voor de uitstraling van het merk.

Typografie 

De typografische selectie bestaat vaak uit  2 à 3 verschillende lettertypes. Deze kun je onderverdelen in een header (titel) en body (onderschrift) en eventueel alternatieve lettertypes voor kopteksten. De header is vaak sierlijker dan de body tekst.

Stijlelementen 

Dit zijn elementen die worden gebruikt voor verpakkingen, social media of om ergens klein jouw handtekening neer te zetten. Stijlelementen zijn vaak illustraties, initialen of letters.

Sfeer 

Deze afbeeldingen geven visueel de sfeer van jouw merk weer.

Wanneer adviseer je om een brandboard te laten maken?

Een duidelijk brandboard is voor elk bedrijf handig, zowel startende als ervaren bedrijven kunnen dit goed gebruiken. In de huidige tijd is het belangrijk om op te vallen en een duidelijk merk neer te zetten. Vooral op social media is dit enorm belangrijk. Door continuïteit en herkenbaarheid wek je vertrouwen op bij de bezoeker van jouw merk. De uitstraling van je business telt zwaar mee tegenwoordig. Je branding is tegenwoordig de basis van je bedrijf. Ik adviseer daarom ieder bedrijf om een goede basis neer te zetten door middel van een brandboard. Hier kun je altijd op terugkijken en vanaf daar doorbouwen. Het zijn als ware strategische bouwstenen.

Welke vragen moet je voor jezelf beantwoorden als je een brandboard wilt laten maken?

Het is belangrijk om goed te bedenken waar jouw bedrijf voor staat. Wat is de drijfveer achter jouw bedrijf en waarom doe je wat je doet? Daarnaast is het goed om te weten wat jouw bedrijf moet uitstralen. Dit is je doel en hier wil jij met jouw bedrijf naartoe werken. Verder is het heel belangrijk om te weten wie jouw klant is en wat zij zoeken bij jouw bedrijf.  Deze vragen helpen enorm bij de branding van jouw bedrijf. Hiermee kun jij jouw klanten bereiken. Dat is natuurlijk elk doel van een ondernemer.

Kleurenpalet Studio Zodiac

Hoe ben je tot het kleurenpalet van Studio Zodiac gekomen?

Het kleurenpalet van Studio Zodiac is ontstaan vanuit de sfeer van het huis van Thera. Dit is waar het bedrijf van Studio Zodiac uit ontstaan is en hierdoor heb ik de sfeer doorgevoerd. De basis dient immers voor de volgende basis. Door vanuit een sfeer te werken, kwam ik uiteindelijk tot diverse blauwtinten. Samen met Thera heb ik ervoor gekozen om een gele kleur als tegenhanger te gebruiken, zodat het geheel warmer werd. De warmere kleur kwam voort uit het interieur. Er is dus gekozen vanuit een moodboard en vanuit het interieur en hier is een kleurenpalet uit ontstaan die zowel aansluit bij het interieur van Thera als het moodboard.

Hoe kunnen mensen jou benaderen als ze hulp willen bij hun branding?

 

Je kunt mij bereiken via mijn eigen Instagram @lottekarlijnnl of Facebook kanaal @lottekarlijnnl. Vanuit hier kunnen we een telefonische, mail-afspraak maken en gaan we om tafel om te bekijken waar jij naartoe wilt met je bedrijf en hoe wij samen tot een goed brandboard komen. Ik help jou graag om een goede basis te creëren voor jou bedrijf.

spiegel tienerkamer

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met grafisch vormgever & interieurontwerper Karlijn Nijveld. Ik ben heel benieuwd of je mijn interieurstijl in het brandboard herkent. Ik vind het super leuk als je een berichtje achterlaat. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter.

Nieuwsgierig naar de start van mijn avontuur op Instagram? Lees dan deze blog.

Deze ideeën bewaren voor later?

Wist je dat je deze foto’s eenvoudig kan pinnen op pinterest? Klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar je pinterest account. Zo kan je het later eenvoudig terugvinden

DIY werkbeschrijving hoofdbord

Voor een dagelijkse quick shot interieursinspiratie volg mij op instagram: @myhomeofzodiac

Pin It on Pinterest